Zapraszamy do obejrzenia kolejnego spotu z cyklu „Dobre rady na odpady”. Tym razem wyjaśniamy, jak w prosty sposób segregować bioodpady, dlaczego segregacja bioodpadów kuchennych jest ważna i co powstaje z odpadów, które wyrzucamy do brązowego worka lub pojemnika.
Czas na małą rewolucję w naszych domach – poprawnie segregujmy bioodpady! Bioodpady, zwłaszcza kuchenne, to aż 30-40% naszych domowych odpadów! Dzięki poprawnej ich segregacji można je zamienić w ekologiczny kompost ogrodniczy, który wykorzystywany jest jako użyźniacz gleby do roślin doniczkowych lub trawników.
Poza tym poprawnie segregując bioodpady, ograniczmy ilość odpadów trafiających na składowiska, a także dajemy „drugie życie” resztom jedzenia, obierkom czy fusom z kawy.
Zachęcamy do obejrzenia naszego spotu „Dobre rady na bioodpady” i dołączenia do tych, którzy dbają o środowisko naturalne i przyszłość naszej planety!